Stopp i avloppet – tips på hur du fixar det

Hemmets avloppssystem är en helhet som dels består av avloppsrör och dels av avloppspunkter som tvättställ, vattenlås, golvbrunnar och toaletter. I ett välfungerande avloppssystem leds smutsvattnet med avfall ur huset på ett diskret sätt, utan obehaglig lukt. Kemikalier för att lösa stopp behövs inte, eftersom det inte blir stopp i ett funktionsdugligt avlopp.

Så här smidigt fungerar avloppssystemet sällan i svenska hem. Faktum är att allt fler villaägare har problem med avloppet, och tyvärr försöker många av dem lösa problemen på egen hand. Det brukar i bästa fall leda till att problemet försvinner för stunden, i värsta fall blir problemet mycket värre. Misslyckade reparationsförsök kan dessutom orsaka ytterligare skador i avloppet.

Hur kan du lösa stopp i avloppet och vad kan du göra för att förebygga problem? Varför häller vissa bikarbonat i avloppet och är det tricket värt att pröva? Läs vidare så får du svar. Vår erfarna montör avslöjar de bästa knepen för att lösa proppar i olika avloppspunkter.

 

Navigation

Stopp i toaletten
Stopp i vasken och diskhon
Stopp i handfatet
Stopp i duschen
Bikarbonat i avlopp – inget rörmokaren rekommenderar
Stopp längre ner i avloppet
Boka kostnadsfri avloppsfilmning

 

Stopp i toaletten

Avloppet i toaletten är ett ställe där det ofta uppstår problem, och det beror främst på att vi spolar ner matrester och drycker. Dessutom spolar vi ner allt möjligt annat också som inte hör hit, exempelvis pappershanddukar, bomullstussar och -pinnar.

Även om avfallet spolas ner i avloppet, så avlägsnas det inte från systemet helt och hållet. Matrester och fett är speciellt besvärligt, eftersom avfallet fastnar längs rörväggarna och gör rören trängre. Bomullspinnar och andra hygienartiklar kan däremot fasta i rörböjar eller smutsrester och snabbt orsaka stopp i toaletten. Försök undvika att spola ner sådant som inte hör hemma i en toalett. Ställ en sophink precis bredvid toaletten så kanske det lyckas!

Tips för att förebygga stopp i toaletten:

  • Spola inte ner matrester, drycker eller tvättmedel i toaletten.
  • Släng pappershanddukar, bomullspinnar och andra hygienartiklar i sophinken, inte i toaletten.
  • Ta inte mer toalettpapper än du behöver, spolar du ner mycket toalettpapper på en gång kan det orsaka stopp i avloppet.
  • Skaffa en ny toalett ifall din nuvarande toalett är sönder eller inte fungerar som den ska. Har du en modern toalett kan du vara säker på att både vattenmängden och spoleffekten är tillräcklig.

 

Så löser du stopp i toaletten

Om du märker att spolvattnet inte leds vidare i avloppet, ska du inte spola toaletten igen. Då kan vattnet i värsta fall rinna över kanten och ner på golvet. Använd istället en vaskrensare, ett verktyg som utvecklats just för att öppna avlopp.

Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och pumpa ordentligt flera gånger. Genom att pumpa kraftigt kan du få proppen att röra på sig inne i avloppsröret och därmed kan vattnet igen rinna vidare. Kom ändå ihåg att det här bara är första hjälp, som inte löser problemet på lång sikt. Du pumpar problemet framåt, men det betyder inte att det försvinner. Om toaletten fortfarande inte spolar ordentligt eller om du märker att spolvattnet leds oroväckande långsamt ner i avloppet även efter din pumpinsats, tyder det på ett stopp längre ner i avloppssystemet.

Stopp i vasken och diskhon

Många villaägare har fått uppleva stopp i vasken och diskhon. Det är svårt att undvika stopp här, eftersom vi sköljer ner matrester och matlagningsfett i köksavloppet. Upphettat fett löser sig snabbt i vatten och ser ut att rinna ner i avloppet som det ska. I avloppet sjunker vattnets temperatur och då stelnar det utspolade fettet, som lätt fastnar på avloppsrörens väggar. Det är inte ovanligt att problemet eskalerar då nersköljda matrester sedan fastnar i det fettlager som bildats inuti röret. Det är oftast den här olyckliga kombinationen som orsakar stopp i vasken och diskhon, och även illaluktande avlopp.

 

Tips för att förebygga stopp i vasken och diskhon:

  • Samla överblivet fett från matlagningen i ett kärl, låt svalna tills det stelnat och släng det sedan i hushållssavfallet. 
  • Undvik att skölja ner matrester i köksavloppet, släng dem i matavfallet.
  • Rengör vattenlåset under diskhon regelbundet och anlita en professionell montör om vattenlåset behöver förnyas.

 

Så löser du stopp i vasken och diskhon

Orsaken till ett stopp i köksavloppet hittar du ofta i vattenlåset, som förhindrar att dålig lukt från avloppet sprider sig i inomhusluften. I vattenlåset samlas med tiden avfall som sköljts ner med vattnet i diskhon, och därför blir det stopp i avloppet.

Det är möjligt att skruva isär rör och vattenlås under diskhon för att sedan rengöra vattenlåset, men det är ingenting du ska göra själv. Ifall tätningen i vattenlåset är skadad eller delarna inte monteras ihop på rätt sätt kan du råka ut för läckage. Därför rekommenderar vi att du alltid anlitar proffs ifall du behöver fixa ett stopp i diskhon. På det sättet kan du försäkra dig om att vattenlåset är tätt och att det inte finns någon risk för att avloppsvattnet rinner ut i köket.

Stopp i handfatet

Om du har stopp i handfatet i ditt badrum så hittar du oftast problemet i vattenlåset, precis som i köket. Det kan handla om hårstrån som fallit ner i handfatet eller tvättmedelsrester i det vatten som leds till avloppet via tvättmaskinskopplingen. Håravfall och tvättmedelsrester kan samlas i vattenlåset eller i handfatets avlopp och orsaka stopp. Då rinner inte vattnet i handfatet alls ner i avloppet, eller så rinner det väldigt långsamt.

 

Tips för att förebygga stopp i handfatet:

  • Rengör vattenlåset under handfatet regelbundet och anlita en professionell montör om vattenlåset behöver förnyas.

 

Så löser du stopp i handfatet

Du kan öppna vattenlåset för att avlägsna smuts, men det ingenting vi rekommenderar att du gör själv. Ifall tätningen i vattenlåset är skadad eller delarna inte monteras ihop på rätt sätt kan du råka ut för läckage. Om du är helt säker på att handfatet i ditt badrum står i ett vattentätt utrymme, kan du försöka öppna och rengöra låset själv.

Skruva bort den nedre delen på vattenlåset och avlägsna smuts som samlats där. Efter det kan du ännu rengöra vattenlåset med borste. Skruva fast det rena vattenlåset på anslutningsröret, och kontrollera att tätningen är hel och att du skruvar fast vattenlåset på rätt sätt så att det verkligen blir tätt. Därmed försäkrar du dig om att avloppsvatten inte kan läcka ut.

Om vattnet fortfarande inte rinner ner i avloppet som det ska efter att du rengjort vattenlåset, tyder det på ett stopp längre ner i avloppssystemet.

Stopp i duschen

Ibland kan det hända att vattnet från duschen inte rinner ordentligt ner i avloppet utan lämnar kvar på golvet. Orsaken till stopp i duschen finns oftast i duschrummets golvbrunn som finns under golvsilen. Där kan du hitta håravfall eller andra fynd som inte vill följa med vattnet ner i avloppsrören. Det är den samlade smutsen i golvbrunnen som förhindrar vattenflödet till avloppet.

Tips för att lösa stopp i duschen:

  • I duschrummet kan du enkelt förebygga stopp i avloppet genom att placera ett golvbrunnsfilter under golvsilen. Det tätmaskiga filtret samlar upp eventuellt håravfall och annat avfall som följer med duschvattnet ner i golvbrunnen. Avloppet hålls renare tack vare filtret vilket gör att risken för stopp minskar betydligt. När golvbrunnsfiltret är fullt är det bara att byta till ett nytt.
  • Undvik att skölja ner sand och jord i golvbrunnen. De är tunga material som ofta sjunker till avloppsrörets botten och de kan försämra vattenflödet genom ledningen.

 

Så löser du stopp i duschen

Du kan undersöka ett stopp i avloppet genom att lyfta bort golvsilen i duschrummet. Finns där mycket håravfall eller annan smuts, ska du inte spola ner det i avloppet. Ta bort allt som inte hör hemma i golvbrunnen och släng avfallet i soporna. När du har rengjort golvbrunnen borde vattnet från duschen igen rinna ordentligt ner i avloppet, utan att det lämnar någon pöl på golvet.

Ifall vattnet fortsätter rinna långsamt ner i avloppet trots att du rengjort golvbrunnen tyder det på ett stopp längre ner i avloppssystemet.

Bikarbonat i avlopp – inget rörmokaren rekommenderar

På nätet hittar du en rad olika instruktioner för hur du kan lösa stopp genom att sätta bikarbonat i avloppet. Idén med detta husmorstips är att skapa en bubblande kemisk reaktion genom att blanda bikarbonat och ättika. Även om bikarbonat och ättika inte är starka kemikalier i sig, är det ändå klokast att använda dem till det de är tänkta för. Spara ingredienserna till matlagningen och häll dem inte i avloppet.

Stopp längre ner i avloppet

Vi har förklarat hur du själv kan försöka lösa stopp i avloppet på olika sätt, och vad du kan göra för att förhindra att stopp överhuvudtaget uppstår. Orsaken till ett stopp finns inte alltid i avloppspunkterna, det kan också handla om ett stopp längre ner i avloppet. Vattenflödet blir svagare ju längre det rör sig från avloppspunkten och därför är det inte ovanligt att det blir stopp längre ner i avloppet.

Har du råkat ut för stopp längre ner i avloppet så kan du inte lösa det problemet på egen hand. Anlita en professionell montör som kan lösa besvärliga stopp med rätt metod, på ett säkert sätt som inte skadar avloppssystemet i ditt hem.

Boka kostnadsfri avloppsfilmning

Ifall du inte lyckas lösa stopp i avloppet med hjälp av våra tips, eller om du av någon annan orsak vill kontrollera avloppssystemet i ditt hem, rekommenderar vi att du bokar en avloppsfilmning. Då kommer våra experter hem till dig på besök för att filma inuti avloppssystemet och reda ut i vilket skick avloppet är. Samtidigt ser vi om det finns problem som borde åtgärdas. Avloppsfilmningen är helt gratis för dig och vi gör den på en timme. Lämna dina kontaktuppgifter, så hör vi av oss inom kort!

BOKA KOSTNADSFRI AVLOPPSFILMNING

Kategoriat: Yleinen |